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緑に囲まれた地、鷹峯 Takagamine, surrounded with mountains
創業1703年!貫禄の外観です。Established in 1703! The exterior has much dignity.
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創業300年の味、いかに。 How does "300 years" taste?
こちらは看板商品の「さしみ醤油」。「麹を塩水に仕込んで一年熟成させた後に、再度麹を加えてもう一年熟成してるんです。」と、奥さんらしき店員さん。
塩分も低めに抑えてあるそうで、さしみ醤油ですが、煮物に使っても合うそうです。
今回はシンプルにお刺身でいただきました。
濃い。
一般的な醤油と比べてかなり濃厚で、醤油としての主張をはっきりと感じます。
「醤油辛い」という感覚はなく、フルーティで、のど越しがいい(醤油にこの表現は適切かわかりませんが)とさえ感じました。
ただ、口の中にしつこく残らず、スッと消えていく感覚。初めての体験でした。
それゆえに中毒性があり、何度も口に運びたくなるお味です。
これほどの濃厚さを持ちながら、溜まり醤油の製法ではないそう。
んー、不思議。
ですが、300年間変わらない製法と、完成まで2年の歳月を思うと、納得のお味です。
常に冷蔵庫に置いておきたい。
おみやげに買うものがパターン化している人におすすめしたい。
そんなお醤油でした。
This is a "Sashimi soy sauce"
A staff said it takes 2 years to make this. It's salt-reduced, so it's not only okay for sashimi, but every dish.
The taste is...RICH.
Comparing to usual one, it express the taste of soy.
I don't feel salty, it's fruity and smooth.
But it doesn't stay in the mouth long, it vanish soon.
This is the first experience for me.
It makes me eat it again and again...
300 years make this awesome taste.
Try it if you're interested in it:)
Daichi
塩分も低めに抑えてあるそうで、さしみ醤油ですが、煮物に使っても合うそうです。
今回はシンプルにお刺身でいただきました。
濃い。
一般的な醤油と比べてかなり濃厚で、醤油としての主張をはっきりと感じます。
「醤油辛い」という感覚はなく、フルーティで、のど越しがいい(醤油にこの表現は適切かわかりませんが)とさえ感じました。
ただ、口の中にしつこく残らず、スッと消えていく感覚。初めての体験でした。
それゆえに中毒性があり、何度も口に運びたくなるお味です。
これほどの濃厚さを持ちながら、溜まり醤油の製法ではないそう。
んー、不思議。
ですが、300年間変わらない製法と、完成まで2年の歳月を思うと、納得のお味です。
常に冷蔵庫に置いておきたい。
おみやげに買うものがパターン化している人におすすめしたい。
そんなお醤油でした。
This is a "Sashimi soy sauce"
A staff said it takes 2 years to make this. It's salt-reduced, so it's not only okay for sashimi, but every dish.
The taste is...RICH.
Comparing to usual one, it express the taste of soy.
I don't feel salty, it's fruity and smooth.
But it doesn't stay in the mouth long, it vanish soon.
This is the first experience for me.
It makes me eat it again and again...
300 years make this awesome taste.
Try it if you're interested in it:)
Daichi
松野醤油 SNSの反響
お父さん京都新聞載ってた……
— なお(ゼウス) (@kananao0313) February 10, 2017
松野醤油って醤油屋の記事やで、見てな(宣伝) pic.twitter.com/pTCVHZG0Bb
松野醤油 店舗情報
14 件
Takagamine area locates at the end of Sembon street. It gets quiet after 10 minutes passed the Bukkyo Univ. It makes you feel calm as if you were traveling so far away.